2 Aralık 2012 Pazar

Amonyaklı pasta( Dr.Tuba Daştan Demirci tarifi ile)

            Herkese merhaba,
            Bugün sizlere güzel lezzetli, değişik ama bir o kadar da zahmetli bir  pasta tarifini vereceğim.. Aslında bu pastayı yapalı ve resimleyeli neredeyse 1 yıl olacak ama tarifini ancak alabildim:)
            Bu pastayı benim Erzurum'daki  dayanaklarımdan biri olan, halamızın gelini Tuba abla ile beraber yaptık. Tarif Tuba ablaya ait. Aslında ben sadece süslemesini yaptım desem yeridir:) Pastayı Tuba ablanın misafirleri için yapmıştık.. Şimdiden yapacak olanlara afiyet olsun diyorum..
 
Malzemeleri
Hamuru için;
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı margarin(eritilmiş)
  • 1yemek kaşığı amonyak(aktarlarda yada bazı büyük marketlerde bulabilirsiniz)
  • alabildiğine un
  • gıda boyası
Kreması için;
  • 1 litre süt (5 su bardağı)
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2,5 çay bardağı toz şeker
  • 1/4 paket  margarin (yaklaşık 75gr)
  • kakao (2-3 yemek kaşığı yetiyor ama yoğun bir renk ve tat isteyen daha fazla katabilir)
  • 1 paket vanilin
Yapılışı;

 Süt, yumurta, margarin, şekeri bir kapta karıştırıyoruz. Karışıma un ve amonyağı  ekleyiyoruz. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar un ekleyip yoğuruyoruz. Hamuru 4 eşit parçaya ayırıyoruz ve istediğimiz renkte gıda boyası ekliyoruz ve hamurları renklendiriyoruz. Her parçayı oklava veya merdane ile küçük parmağınızdan daha ince olacak şekilde açıyoruz. Yağlı kağıt üstüne alıyoruz ve 180 dereceli önceden ısıtılmış fırında pembeleşmesine izin vermeden pişiriyoruz.

Kremasının yapılışı; Süte margarin ve vanilin hariç bütün malzemeler katılır ve orta ateşte sürekli karıştırılarak kaynatılır. Kaynadıktan sonra altı yarıma alınarak içine margarin ve vanilin de eklenir. Bir kaç dakika da böyle karıştırıldıktan sonra ocaktan alınır ve mixer ile çırpılır.

Pastanın şekillendirilmesi;

Pişen her hamur şekerli süt ile ıslatılır. Her katın arasına pasta kreması sürülür( istenirse meyve, fındık, fıstık veya çikolata da eklenebilir). En son katta eklendikten sonra pastanızın eğer şekli bozuk ise ( elde açmaktan dolayı) pastayı keserek şekil verebilirsiniz. En son olarak son kata da pastanın her tarafına kapanacak şekilde kreması sürülür ve süslemesi de isteğe göre yapılarak servise hazır hale getirilir..


Herkese sevgi ve saygılarımla
 
sizi resimlerle baş başa bırakıyorum

 
 







Bu da ertesi günü bekleyemecek olan küçüklerimiz için mini pasta:))

1 yorum:

  1. ayy canım nasılda amonyaklı pasta istiyodu bu günlerde bende deniycem tarif için teşekkürler ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil